onsdag 13 november 2019

Vetenskaplig bevisad hälsoeffekt av TACKSAMHET



Jag rekommenderar att välja tacksamhet. Varför? Det är faktiskt mycket effektivt vare sig man vill ha bättre hälsa eller mer överflöd, eller om man önskar att känna mer glädje och frid.
Det finns faktiskt vetenskaplig dokumenterad nytta, både fysiskt, mentalt och känslomässigt, av att känna tacksamhet.  
Dr. Robert A. Emmons PhD är en “tacksamhets-forskare”. Han säger det att känna tacksamhet är effektivt för att man kan inte känna negativa känslor samtidigt som man är tacksam. Så t.ex. agg, ilska, frustration, sorg, bitterhet och hopplöshet försvinner när man skapar frekvensen av tacksamhet i sig själv.
Forskning
Emmons har forskat  på det här i närmare 20 år. Han har gjort flera studier på tacksamhet och den känslans förmåga att ge välbefinnande och trivsel, och studierna stödjer hans teori att tacksamhet kan vara mycket effektivt för att reducera depression och öka glädje.
Andra studier har visat att människor som aktivt letar efter saker att vara tacksam för varje dag har bättre mental och känslomässig hälsa, dvs bland annat bättre självkänsla. Tacksamhet har också visat sig att reducera stress och öka känslan av optimism och lugn.
En vetenskaplig studie visade att tacksamhet troligen ökar dopamin och serotonin (neurotransmitters). Dopaminet är ett välbehags-ämne som gör att vi känner njutning och positiv förväntan. Serotonin påverkar vårt humör och några forskare menar det är ett sammanhang mellan låg nivå av serotonin och depression. 
Tacksamhet har också satts i sammanhang med fysiska hälsofördelar som bättre sömn, mera energi och mindre inflammationstillstånd.
En studie publicerad 2012 indikerade att tacksamma människor har mindre smärta och känner sig friskare än de som inte känner sig så tacksamma. Samma studie rapporterar också att  de som känner sig tacksamma har större tendens att ta vara på sin kropp- de tränar oftare och gör hälsokontroller oftare.
Om du önskar att känna mer tacksamhet finns det många enkla sätt:
  • Ersätt klagande med att leta efter saker att vara tacksam för.
  • Leta efter små saker som gör ditt liv bättre, det kan vara en mild vind i ditt ansikte, en vacker blomma på en krukväxt, höstfärgade blad, välsmakande mat, en kopp te, din katts spinnande etc.
  • Ta hjälp för att få löst upp negativitet så att mer tacksamhet kan få plats i ditt liv (t.ex.The Emotion Code, Body Code, T3)
  • Tänk på det du är tacksam för varje dag, och du kommer troligen få ett fysiskt och emotionellt lyft.
Man kan skriva ner vad man är tacksam för i en bok, man kan göra det till en sport att finna fler saker varje dag och lägga det till listan. Kanske kan man involvera hela familjen i projektet, det kan vara en rolig grej som även skapar gemenskap och bättre relationer 🌞

Isilia 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Isilia och Zarah pratar Hälsa

  Missa inte denna video med mig och min goda vän Zarah Öberg. Vi arbetar på helt olika sätt men vi brinner båda för att hjälpa människor at...