Traktkantarellen (Latin: Cantharellus tubaeformis, Svensk: Trattkantarell) kommer fram litt senere på høsten enn de fleste andre sopper (svampar). Akkurat nå er det massevis av den over alt, men man må lete på rett sted, og man får gå med nesa nesten helt nede i mosen for å finne den.
Traktkantarell er en trestjerners matsopp og er veldig ettertraktet for sin milde og delikate smak. Den egner seg meget godt til steking, og den er lett å tørke for oppbevaring.
Traktkantarellen kan være vanskelig å finne fordi den vokser dypt i mose og lyng, men etterhvert trener man opp øyet for de brune hattene, og har man funnet en kan man være sikker på at det finns mengder i like nærheten.
Kjennetegn:
- Stilken er seig, hul og med grågul farge.
- Hatten er Brun til brungrå med et hull i midten, derav navnet.
- Hattens underside har lyst gulbrune ribber som er brede, gaffelgrenede og langt nedløpende på stilken.
Klikk på et bilde for å se større bilder
Hatten kan variere i farge, men har alltid et større eller mindre søkk i midten
Her har jeg zooma inn så du kan se den lettere
Vokser oftest i grupper
En vakker høst-bukett
Vokser ofte i klynger
Ribbene er kantarellslektens sikre kjennetegn (altså: ikke skiver, men ribber)
Traktkantarellens vakre underside
Man kan finne traktkantareller langt nede i mosen. Da kan de være helt krokete efter forsøket på å vokse seg opp igjennom mosen
Hatten og hattkanten har av og til sånne merkelige utvokster
Her ser du variasjoner på hattens form og farge
Og her er noen sopper sett fra undersiden
Traktkantarell egner seg godt til tørking, man kan legge de utover avispapir (tidningar) på et tørt sted...
.....eller man kan tørke dem i en dehydrator
Ferdig! Her er nok traktkantarell til mange gode middagsretter gjennom hele vinteren
Obs. Gå et soppkurs (svampkurs) så er du helt sikker. Du lærer lettere ved å plukke og se soppene i virkeligheten enn ved å lese i bøker eller se på nettet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar