Sauesopp kalles også Fåresopp. (Latin:Albatrellus ovinus , Svensk: Fårticka) Sauesoppen har bare fått to stjerner i de fleste soppbøker men den er en favoritt fordi den gir så mye mat, og så er det morro å plukke den fordi den vokser i grupper så man kan lett få kurven full på 1-2-3. Og så er den ikke så utsatt for mark (mask).
Smaken er mild og minner litt om mandel. Eldre sopper blir litt beske i smaken, så de bør få stå. Om man skal tørke fåresoppen må man skjære den opp i smått.
Kjennetegn:
- Hatten hvit til lyst gråbrun. Glatt hatthud som ung, senere oppsprukket i rutemønster.
- Har veldig små porer som er hvite på unge sopper, og litt gulaktige på eldre.
- Hvitt kjøtt som blir gulaktig på eldre sopper
- Stilken har ingen ring, og smalner av i en spiss nederst.
- Vokser i grupper
Sauesopp vokser alltid i grupper og man finner ofte massevis på ett sted
Noen ganger er soppene sammenvokst
Fargen varierer ganske mye fra hvitt til brunt, med gule innslag på eldre sopper
Sauesoppen kan bli veldig stor
Den karakteristiske avsmalnende "roten"
Denne er helt hvit og fin inni, så den tar vi med...
Porene er veldig små, klikk på bildet så du ser bedre
Kurven ble helt full på dette stedet!
Renset og oppskåret i terninger, klart til tørking
Og her er det ferdige produktet
Obs. Gå et soppkurs (svampkurs) så er du helt sikker. Du lærer lettere ved å plukke og se soppene i virkeligheten enn ved å lese i bøker eller se på nettet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar