Bloggarkiv

söndag 8 juni 2014

Skattjakt på secondhandbutik (bruktbutikk)

Många tycker det är lite pinsamt (flaut) att gå på secondhand (bruktbutikk). Och några kan inte alls få sig att köpa saker andra har använt.  Det är sant att på några secondhand butiker finns det mycket som är slitet och dåligt, men även där kan man ha flyt (flaks) och finna superfina saker. Det gäller att ha sansen och ta sig tid och leta. Når man får träning utvecklar man en slags 6:e sans för att finna de fina sakerna.

Det är bra resursbesparing att  återanvända saker genom att låta andra få nytta av det man inte har användning för, och man kan också spara mycket pengar när man inte absolut måste ha helt nya saker.

Jag har kul när jag kollar runt på secondhandbutiker, det känns lite som att gå på skattjakt, hehe. 
Här om dagen fann jag några fina saker till sommarstugan (hytta) och till altanen min i sommar, kolla här:
Klicka på bilden om du vill se bättre

Två små kristallvaser för 15 kr styck. Mysigt i köksfönstret med en blomma eller två.


Större glasburk, perfekt som vas för sommarblommar.


Kanin av keramik som jag skall ha i trädgården


Två tunna små glas med ingravering och guldkant, 25 kr pr stk


Ett större vackert glas med speciell basis och ingravering, kan även användas som vas.


Dessertskålar med fruktmotiv, guldkanten är lite sliten men jag tycker det bara är charmigt, för de påminner mig om min farmor.


Om du finner sådana gamla knivar kan du vara lycklig! De är gjorda av äkta gammaldags rosfritt stål som kan slipas om och om igen, och de är bättre än alla nya knivar till att smöra bröd.


Den här "mindre smakfulla" ljusmanschetten gav jag 5 kr för. Jag klippte av 3 röda kulor för att hänga på glaslyktan nedanför, det gjord den mer elegant.


Vad tycker du om resultatet?


Dessa lyktorna är gjorda av tenn (tinn) och jag tror jag gav ca 20 kr för varje, de ser helt nya ut.


I sommarstugan fanns en gammal smidesjärns ljusstake som jag tyckte såg lite ledsen (trist) ut, så jag köpte en röd glasmosaiks lykta för 15 kronor som passade perfekt. Ljuset rinner inte och det är mindre brandfarligt.


Här gjorde jag ett riktigt fynd (funn) tycker jag själv. Mosaikslyktorna är gjorda för att sätta i ljusstakar och jag hittade en tvåarmad tennstake som passade perfekt. Lyktorna är ganska stora så jag fann ett tennfat att sätta under för att skapa mer balans i helhetsintrycket. Det här är exempel på hur  man kan sätta ihop grejer och få lyckade kombinationer. Passar också på altanen om kvällen.
De här lyktorna i glas och metall  är jättefina i fönstret.


Stor lykta med reliefmönstrat glas


Med det här djupa glasfatet (som jag gav 15 kronor för) blev en fin dekoration till verandan.


Hoppas du har fått inspiration till att lämna dina gamla grejer på en secondhand butik. Och kanske du även besöker en butik för att leta grejer att göra mysigt i din sommarstuga eller på din altan i sommar? 
Lycka till!
1 kommentar:

  1. så fina fynd! jag letar också alltid unika saker på second hand.

    SvaraRadera