Bloggarkiv

torsdag 6 juni 2013

Den hemlighetsfulla Bilkyrkogården i Båstnäs

Jag fick en bok i present av en vän, boken hade den enkla titeln: ”Parkert” och handlade om något betagande mystiskt med historiskt sus; långt uti skogarna i Årjäng kommun, nära Norska gränsen, ligger Bilkyrkogården i Båstnäs. 

Jag var bara tvungen att åka dit!

 


Den här platsen är så unik att den drar folk från hela Nord-Europa.  Ca 1000 bilar från 50 och 60 talet fyller upp markerna och skogen på ett litet småbruk. De har fått stå orörda för myndigheterna, då man menar det är bevaringsvärt ur kulturminnes synpunkt.

Här började bröderna Rune och Tore Ivansson handla med begagnade bilar tidigt på 50-talet. De köpte upp bilar från Syd-Sverige, lagade och sålde dem. Och så sålde de delar. Handeln på Ivanssons  Bil och Motorverkstad gick strålande  på 50-talet och början på 60-talet. I Norge var det importrestriktioner på bilar efter kriget, men smarta Norrmän köpte delar på Båstnäs och satte ihop de efter att fraktat det över gränsen - mer eller mindre lagligt.  

 

Men mot slutet på 60 talet/början på 70- talet var äventyret över. Orsaken var drastisk nergång i efterfrågan och strängare miljökrav från myndigheterna.


Men bilarna står kvar än i dag. Tar du turen hit får du en fantastisk upplevelse  - om du har förmågan att se det vackra i det rostiga och förfallande. Det är märkligt att tänka på att dessa bilar har haft en ägare med en familj och ett liv, de har en egen livshistoria, tänk om de kunde berätta…


Här finns vanliga bilmärken som Saab, Ford, Volvo, Opel och Volkswagen, men också utdöda märken som Borgward, Panhard, Simca, Wolseley, Hillman, Jowett, Standard och Moskvitsch. 

 
Helt fascinerad gick jag runt fotograferade i flera timmar. Nederst i bildraden finner du några "close-ups" av detaljer jag tyckte var speciellt vackra.
 
 
Detta är inget vanligt bilskrot, även om bilarna har tomma ögon och är på väg att uppslukas helt av naturen så står de här och vittnar  om en spännande tid från starten på bilåldern, och jag känner att de vilar fridfullt i dessa vackra omgivningar.

OBS! Klicka på ett av bilderna så kan du se alla i full storlek i ett bildspel, då får du riktig känslan av atmosfären på detta stället


 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 


Boken ”Parkert” är publicerat av Normännen Per Hjorth och Rolf Larsen, på April dokument förlag, ISBN978-82-997372-1-0Inga kommentarer:

Skicka en kommentar