Bloggarkiv

onsdag 22 maj 2013

Vetegräs juice - ett fantastiskt sätt att detoxa

OM DU VILL GÖRA NÅGOT FÖR DIN HÄLSA, SE TILL ATT FÅ I DIG MERA NÄRING !

Om man har en trädgård kan man ju odla sin egen mat och gödsla med kompost och t.ex ko-gödning. Men om man inte har så stort areal kan man grodda, eller man kan även använda torkat grönt pulver som man köper.

Vetegräs är känt för att vara något av det mest näringsrika som finns, det är stoppfullt av klorofyll som är det gröna i växter, ett stoff som kemiskt är förvånansvärt likt hemoglobinet i vårt blod. Man köper ekologisk hel vete och sår det i stora brett med jord och skördar få dagar efter och använder det i smoothie eller pressar ut saften i en juicer.
 
Groddar kan man äta varje dag, och de är mer näringsrika än grönsaker. (Jag kommer skriva mera om groddning senare.)
När det gäller vetegräs, som är mycket utrensande, så måste man vara lite försiktig. Man börjar med liten dos och ökar gradvis, annars kan man bli illamående eller få annat obehag pga för rask utrensning; en så kallad "healing-kris". Om man har överdoserat håller man bara upp et par dagar till obehaget är borta, och  så minskar man dosen i fortsättningen. Ca 30 ml pr dag är en vanlig rekommendation.
 
 
 
Ann Wigmore, en holistisk naturmediciner rekommenderade vetegräs redan på 40-talet, hon menade på att människor ville ha nytta av att göra som hundar och katter och få i sig lite gräs ibland. Hon utformade Vetegräs-dieten, et program där man dricker vetegräs juice och äter groddar och frön - samtidigt som man undviker uppvärmt mat och kött och mjölkprodukter. Med dieten detoxar man sin kropp, och hon hävdade att man med den kunde kontrollera sin diabetes, bättra immunförsvaret och hindra bakterieinfektioner och förkylning, helbreda hud åkommor och reumatism och även cancer.
Så vetegräs är egentlig en mycket effektivt detoxmetod - mera än det är mat.
Hippocrates Health Institutes lista över effekter av vetegräs-kur:
 • ökar antal röda blodceller
 • renar blodet
 • renar hela tarmsystemet
 • balanserar sköldkörteln
 • lindrar magsår och annat inflamatioriska problem i tarmen
 • ranar levern
 • neutraliserar gifter
 • kan neutralisera effekter av skadlig strålning
(resten av listan finns på deras webbsida)
 
Vetegräs är också mycket effektivt när man smörjer det på huden eller badar i det, den kända örtläkaren Dr. Bernhard Jensen skriver om detta i sin bok: "Health Magic Through Chlorophyll". Han hävdar han flera gånger har fördubblat talet röda blodceler på få dagar genom att låta sina patienter bada i klorofyllvatten. Men allra bäst är det att dricka gröna juicer och vetegräs.

Det är viktigt hur vetegräset dyrkas, det är ju logiskt att dyrkningen påverkar näringsinnehållet, så dyrk ditt eget eller välj ekologiskt.
 
Tidpunkten för höstning är också mycket viktigt, jag rekommenderar ca en vecka efter att groddarna syns, då är gräset sötast - och sätt inte dina växtbrädor i direkt solljus för det gör smaken mer bitter.
 
Växtplatsen bör ha god vädring, och så inte för tätt, om du får mögel på plantorna är det inte hälsosamt!
 
Jag har testat vetegräs och kan skriva under på att båda humöret och energin får ett lyft!
 
 
 
Vetegräs och annan greens är bäst färskt, men det fås också torkat i pulverform för de som inte har tid att dyrka själv:
 
 
 
 
 
 

1 kommentar:

 1. Vetegräs eller en "greensdryck" är något som jag intar dagligen, och har gjort i många år. När det gäller att använda vetegräs på huden så har jag ingen egen erfarenhet. Vet du hur mycket man ska tillsätta badvattnet?

  SvaraRadera