Bloggarkiv

torsdag 29 maj 2014

Gör en hälsosam och jättegod nässelsoppa

I går gjorde jag en fantastik god nässelsoppa, det här är en av vårens och försommarns glädjeämnen. Längre ner finner du receptet (oppskriften)

Brännässla är något av det allra nyttigaste (sunneste) man kan äta. Det är väl få som använder den till något i dag, men när sanningen skall fram så är det här ogräset lika hälsosamt som greens-pulvren man får köpt i hälsokosten i dag. Greens är jättebra, men brännässla finns i din trädgård och över allt, som en gratis gåva till de som vill.

Använd gummihandskar när du plockar brännässlorna, och ta bara topparna. Toppskotten har mest näring och är inte träiga. Brännässla är bäst om våren och försommarn.


Jag kommer ihåg då jag var tonåring och fick vara med gamla veterinären i bygden i en vecka. Det var om våren och mitt i "saue-lamminga" (när fåren får lam). Jag var med honom till  olika småbruk långt oppe i dalarna och fick se honom hjälpa lam till världen och hjälpa får som var sjuka eller skadade. En gång tog han kejsarsnitt på ett får i ladan (fjösen), bonden hade lagt ladugårdsdörren över två träbockar och det fungerade helt fint som operationsbord.

Den här erfarna veterinären förstod MYCKET mer än dagens läkare, för han gav alltid djuren vitaminer, oavsätt vad problemet var, i tillägg till behandlingen. Men det jag ville fram till med hela den här historien är: veterinären berättade att i gamla dagar gav de torkade brännässlor till djuren på senvintern för att hindra sjukdomar pga. mineralbrist.

Har du lagt märke till att brännässlorna alltid växer där det är god och näringsrik jord? På landet kan man se att det växer brännässlor runt ladorna och vid ko-dynga (kurukene) på beten (beitene).

Hur tror du att mineral och näringshalten är i plantor som växer i god jord? 

För att göra min nässelsoppa behöver du:
En stor skål med brännässlor
ett par stora potatis
2 stora lökar
en halv blomkål eller ett kvarts kålhuvud (sommerkål)
Herbamare eller Trocomare örtsalt 
mald svart peppar
3 lagerblad (laurbærblad)
ekologisk grönsaksbuljong (utan smaksförstärkare/glutamat) 
smör till stekning

Gör såhär:
Skär upp löken och bryn den i riktigt smör i grytan till den blir blank.
Ha i uppskuren potatis och kål och fyll upp med vatten
Ha i buljong och kryddor
Låt koka till potatis och kål är nästan färdigkokta
Ha i brännässlorna och koka ett par minuter till
ta ut lagerbladen och mixa.
Servera med bröd med vitlökssmör och ost


Lägg i brännässlorna när det andra har kokt nästan färdigt


Koka några få minuter till


Sätt grytan i vasken och mixa med stavmixer till en krämig soppa. OBS: Håll alltid kniven under ytan för att undvika sprut från den kokande varma soppan och använd grillvante.


Servera på verandan med vitlöksgratinerat bröd med ost.


God och hälsosam aptit!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar